Kodiranje

Programske vsebine v Gledoskopu razvrščajo pooblaščeni koderji iz Agencije za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije ter ponudnikov avdiovizualnih medijskih vsebin. Razvrščanje poteka z uporabo posebnega vprašalnika, ki so ga razvili nizozemski strokovnjaki za področje medijev in mladih ter pri tem uporabili znanje iz raziskav o škodljivih vplivih avdiovizualnih vsebin na otroke in mladoletnike. Pri razvijanju vprašalnika so upoštevali tudi poglede staršev, vzgojiteljev in učiteljev. Sistem se stalno prilagaja novim znanstvenim spoznanjem in spremenljivim družbenim navadam. Za potrebe projekta Gledoskop je bil v sodelovanju s strokovnjaki iz agencije prilagojen slovenskemu kulturnemu okolju in zakonodaji.

Koder oceni programsko vsebino glede na prisotnost elementov nasilja, strahu, spolnosti, nevarnega obnašanja, diskriminacije, zlorabe drog in/ali alkohola ter neprimernega jezika. Računalniški program vnose koderjev pri vsaki kategoriji prevede v starostno priporočilo in piktograme za opis potencialno škodljive vsebine. Kategorija z najvišjim rezultatom določi končno starostno priporočilo, ki ga dobi produkcija v Gledoskopu. Klasifikacije se avtomatsko shranjujejo v centralno bazo podatkov, ki je javno dostopna preko spletne strani Gledoskop.

Orodje za razvrščanje je dostopno na strani za koderje, v katero se pooblaščeni koderji vpišejo s svojim uporabniškim imenom in geslom ter v imenu svoje organizacije klasificirajo programske vsebine. Vsi koderji morajo pred tem opraviti izobraževanje in testiranje ter znanje obnavljati v zahtevanih intervalih.

Ponudnike avdiovizualnih vsebin, ki bi se želeli pridružiti sistemu Gledoskop in usposobiti svoje koderje, vabimo, da nam pišejo na info.box(at)akos-rs.si s pripisom »Gledoskop«.